Анкета за студиска програма Диететика и диетотерапија
Зимски семестар
- Семестар 1
- Семестар 3
- Нутрицевтици, фармацевтско-технолошки и биофармацевтски карактеристики
- Одбрани поглавја од патофизиологија
- Прехранбени производи
- Хемија на храна 2
- Изборен предмет (модул 2):
- Изборен предмет (модул 3):
- Семестар 5
- Методи за анализа на храна
- Основи на диетотерапија
- Основи на фитотерапија
- Изборен предмет (модул 6):
- Изборен предмет (Универзитетска листа):
Летен Семестар
- Семестар 2
- Калкулации и статистички операции во диететика
- Микробиологија на храна
- Одбрани поглавја од физиологија на човекот
- Органска хемија за диететичари
- Основни технолошки операции
- Хемија на храна 1
- Изборен предмет:
- Спорт и здравје
- Семестар 4
- Моделирање и оптимизирање во нутриционизам и диететика
- Општа биохемија и биохемија на храната
- Принципи на нутриционизмот
- Изборен предмет:
- Макро/нано системи во дизајнот и формулацијата на нутрицевтиците
- Макробиотичка и друга неконвенционална исхрана
- Додатоци на исхрана
- Природни конзерванси во производство на храна
- Пробиотици и стартер култури
- Интеракција лек-храна
- Мириси и ароми во производство на храна
- Овошје и овошни сокови
- Природни антиоксиданси
- Иновирани технологии во пакување на нутрицевтици
- Зачински растенија и зачини
- Основи на фармацевтска биотехнологија и примена кај нутрицевтици
- Вода и нејзин квалитет
- Семестар 6
- Имунологија за диететичари
- Контрола на квалитет и безбедност на храна
- Основи на фармакотерапија и терапевтска исхрана
- Токсикологија на храна
- Изборен предмет:
- Додатоци на исхрана
- Интеракција лек-храна
- Пробиотици и стартер култури