Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

Фармацевтски Факултет

д-р Тања Петреска Ивановска

д-р Тања Петреска Ивановска


д-р Тања Петреска Ивановска

Позиција Вонреден професор
Институт Институт за применета биохемија
Телефон +389 (0) 2 3126 024, локал 110
е-маил tpetreska@ff.ukim.edu.mk
Резиме Предмети Проекти Студиски престои Трудови Публикации Стипендии/награди Други активности Членство

Тања Петреска Ивановска е родена во 1979 во Велес, Република Македонија. На Фармацевтскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје дипломирала во 2005 година, магистрирала во 2011 и докторирала во 2015 година.Поле на научен и наставен интерес: храна и исхрана, функционална храна, диететика и диетотерапија, токсикологија.

1 Храна и исхрана Сем. 7 редовен Мр-нова
2 Токсикологија Сем. 8 редовен Мр-нова
3 Индивидуален проект Сем. 6 редовен Мр-нова
4 Хигиена Сем. 6 изборен Мр-нова
5 Дипломски труд Сем. 10 редовен Мр-нова
6 Професионална практика Сем. 10 редовен Мр-нова
7 Интеракција лек-храна Сем. 9 изборен Мр-нова
8 Труење: превенција, дијагноза и третман Сем. 9 изборен Мр-нова
9 Прехранбени производи Сем. 4 редовен Лаб
10 Токсиколошки форензични анализи Сем. 6 редовен Лаб
11 Испитување и контрола на прехранбени производи Сем. 4 изборен Лаб
12 Испитување и контрола на вода Сем. 4 изборен Лаб
13 Испитување и контрола на генетски модифицирана храна Сем. 4 изборен Лаб
14 Дипломски труд Сем. 6 редовен Лаб
15 Храна и исхрана Сем. 7 редовен Мр-нова2015
16 Токсикологија Сем. 8 редовен Мр-нова2015
17 Хигиена Сем. 6 изборен Мр-нова2015
18 Интеракција лек-храна Сем. 9 изборен Мр-нова2015
19 Труење: превенција, дијагноза и третман Сем. 9 изборен Мр-нова2015
20 Дипломски труд Сем. 10 редовен Мр-нова2015
21 Храна и исхрана Сем. 8 редовен Мр-стара
22 Токсикологија Сем. 9 редовен Мр-стара
23 Познавање на прехранбени производи Сем. 9 изборен Мр-стара

Меѓународни

  1. Project Title: Implementation of the legislation on mutual recognition of professional qualifications
    Angament: participant
    Тype of project: International
    Financed by: EuropeAid/135619/IH/SER/MK
    Project length: 2011-2017

Национални

  1. Project Title: Anti-oxidative and cytotoxic activity of selected herbs
    Angament: participant
    Тype of project: national
    Financed by: University “Ss. Cyril and Methodius, Skopje
    Project length: 2015-2016
  2. Project Title: Microencapsulated synbiotics-from optimal formulation to therapeutic administration
    Angament: participant
    Тype of project: national
    Financed by: Ministry of Science and Education of the Republic of Macedonia
    Project length: 2010-2012

/

  1. Petreska Ivanovska, T., Mladenovska, K., Zhivikj, Z., Jurhar Pavlova, M., Gjurovski, I., Ristoski, T., Petrushevska-Tozi, L., 2017. Synbiotic loaded chitosan-Ca-alginate microparticles reduces inflammation in the TNBS model of rat colitis. Int J Pharm, 527:126-134.
  2. Hadzieva, J., Mladenovska, K., Simonoska Crcarevska, M., Glavaš Dodov, M., Dimchevska, S., Geškovski, N., Grozdanov, A., Popovski, E., Petruševski, G., Chachorovska, M., Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Ugarkovic, S., Goracinova, K., 2017. Lactobacillus casei loaded soy protein-alginate microparticles prepared by spray-drying. Food Technol Biotechnol, 55(2):173-186.
  3. Jovanova, B., Petreska Ivanovska, T., Hiljadnikova-Bajro, M., Petrushevska-Tozi, L., Kadifkova Panovska, T., 2017. Determination of the cytotoxicity of Juniperus berries collected in R. Macedonia. Rev Clin Pharm Drug Ther, 15(suppl.1):26.
  4. Petreska Ivanovska, T., Zhivikj, Z., Bogdanovska, L., Jurhar Pavlova, M., Gjurovski, I., Ristoski, T., Mladenovska, K., Petrushevska-Tozi, L., 2016. Probiotic/synbiotic enriched ayran as functional food product-quality and therapetic benefits, Mac Pharm Bull, 62 (suppl):253-254.
  5. Petreska Ivanovska, T., Mladenovska, K., Petrushevska-Tozi, L., 2016. Viability and metabolic activity of Lactobacillus casei 01 in dairy and non-dairy products. Mac Pharm Bull, 62 (suppl):285-286.
  6. Hadzieva, J., Simonoska Crcarevska, M., Dimcevska, S., Geskovski, N., Glavas Dodov, M., Goracinova, K., Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Vanova, N., Nikolovska, M., Mladenovska, K., 2016. Effect of formulation and process variables on probiotic viability after microencapsulation by spray-drying in soy protein-alginate microparticles. Mac Pharm Bull, 62 (suppl):381-382.
  7. Petreska Ivanovska T., Zhivikj, Z., Mladenovska, K., Petrushevska Tozi, L., 2015. Influence of oligofructose-enriched inulin on survival of microencapsulated Lactobacillus casei 01 and adhesive properties of synbiotic microparticles. Mac Pharm Bull, 61(1):35-43.
  8. Jurhar Pavlova, M., Panovski, N., Mladenovska, K., Petreska Ivanovska, T., Tosevska, K., Cekovska, S., Petrovska, M., 2015. Effect of synbiotic soymilk on intestinal microbiota and lipid profile in adult spontaneously hypertensive rats. IMJM, 20(2):261-268.
  9. Jurhar Pavlova, M., Mladenovska, K., Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Korneti, P., Karchev, V., Panovski, N., Petrovska, M., 2014. Formulation of symbiotic soy-based food product with antihypertensive potential. Mac Pharm Bull, 60(2):39-50.
  10. Petreska Ivanovska, Т., Jurhar Pavlova, M., Mladenovska, K., Petrushevska-Tozi, L., 2014. Probiotics, prebiotics, synbiotics in prevention and treatment of inflammatory bowel diseases. Mac Pharm Bull, 60(2):3-8.
  11. Petreska Ivanovska, Т., Smilkov, K., Zhivikj, Z., Petrushevska-Tozi, L., Mladenovska., K., 2014. Comparative evaluation of viability of encapsulated Lactobacillus casei using two different methods of microencapsulation. Int J Pharm Phytopharmacol Res, 4(1):20-24.
  12. Petreska Ivanovska, Т., Petrushevska-Tozi, L., Grozdanov, A., Petkovska, R., Hadjieva, J., Popovski, E., Stafilov, T., Mladenovska., K., 2014. From optimization of synbiotic microparticles prepared by spray-drying to development of new functional carrot juice. Chem Ind Chem Eng Quart, 20(4):549-564.
  13. Smilkov, K., Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Petkovska, R., Hadjieva, J., Popovski, E., Stafilov, T., Grozdanov, A., Mladenovska, K., 2014. Optimization of the formulation for the preparing of Lactobacillus casei loaded whey-protein-Ca-alginate microparticles using full-factorial design. J Microencapsul, 31(2):166-175.
  14. Petreska Ivanovska, T., Mladenovska, K., Kavrakovski, Z., Bogdanovska, L., Grozdanov, A., Popovski, E., Petrushevska-Tozi L., 2012. Effect of prebiotic content on functional and physicochemical properties on Lactobacillus casei loaded chitosan-Ca-alginate microparticles. Mac Pharm Bull, 58(1,2):45-52.
  15. Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Dabevska Kostoska, M., Geskoski, N., Grozdanov, A., Stain, C. Stafilov, T., Mladenovska, K., 2012. Microencapsulation of L. casei in chitosan-Ca-alginate microparticles using spray-drying method. Mac J Chem Chem Eng, 31(1):115-123.
  16. Ivanovska, T.P., Tozi, L.P., Smilkov, K., Popovski, E., Stafilov, T., Grozdanov, A., Geskovski, N., Petkovska, R., Mladenovska, K., 2011. Influence of formulation variables on survival of L. casei loaded in chitosan-Ca-alginate microparticles prepared by spray-drying, Eur J Pharm Sci, 44(S1):119-120.
  17. Smilkov, K., Tozi, L.P., Ivanovska, T.P., Geskovski, N., Petkovska, R., Dodov, M.G., Baceva K., Dimitrovski, D., Mladenovska, K., 2011. Influence of formulation variables on survival of L. casei loaded in chitosan-Ca-alginate microparticles prepared by spray-drying, Eur J Pharm Sci, 44(S1):128-129.
  18. Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Hadzieva, J., Smilkov, K., Geskovski, N., Mladenovska, K., 2011. Viability of L. casei in symbiotic carrot juice during fermentation and storage. Mac Pharm Bull, 57(suppl):126-127.
  19. Smilkov, K., Petreska Ivanovska, T., Petrushevska-Tozi, L., Grozdanov, A., Dodov, M.G., Geskovski, N., Petkovska, R., Mladenovska, K., 2011. Viability of L. casei in symbiotic carrot juice during fermentation and storage. Mac Pharm Bull, 57(suppl):285-286.
  20. Petreska Ivanovska, T., Dabevska-Kostoska, M., Geskovski, N., Smilkov, K., Popovski, E., Petrushevska-Tozi, L., Mladenovska, K., 2010. Viability of Lactobacillus casei during microencapsulation in chitosan-calcium-alginate microparticles and in simulated in vivo conditions, Arh Farm, 60:748-749.
  21. Petreska, T., Mladenovska, K., Acevska, L., Pavlova, M.J., Petrovska, M., Petrusevska-Tozi, L., 2007. Viability of Lactobacillus casei in fermented soymilk after drying and storage. Mac Pharm Bull, 53(1,2):328.
  22. Acevska, L., Mladenovska, K., Ivanovska, T.P., Pavlova, M.J., Petrovska, M., Delova, A., Petrushevska-Tozi, L., 2006. Viability of L. casei during fermentation in soymilk and freeze-dried soymilk; effect оf cryoprotectant, rehydration and storage temperature. Mac Pharm Bull, 52 (1,2):17-24.

  • Татјана Кадифкова Пановска, Лидија Петрушевска-Този, Тања Петреска Ивановска, Практични вежби по токсиколошки форензични анализи, УКИМ, Фармацевтски факултет, 2017. Достапно на: www.ff.ukim.edu.mk
  • Лидија Петрушевска-Този, Тања Петреска Ивановска, Практични вежби по прехранбени производи, УКИМ, Фармацевтски факултет, 2015. Достапно на: www.ff.ukim.edu.mk
  • Лидија Петрушевска-Този, Тања Петреска Ивановска, Практични вежби по испитување и контрола на вода, УКИМ, Фармацевтски факултет, 2015. Достапно на: www.ff.ukim.edu.mk
  • Tanja Petreska Ivanovska, Lidija Petrushevska-Tozi, Kristina Mladenovska, Probiotic and Synbiotic Food Products, LAP Lambert Academic Publishing, Saarbrücken, Germany, 2015, ISBN: 978-3-659-71435-1.
  • Лидија Петрушевска-Този, Тања Петреска Ивановска, Практикум за вежби по храна и исхрана, УКИМ, Фармацевтски факултет, 2010. Достапно на: www.ff.ukim.edu.mk
  • Татјана Кадифкова-Пановска, Лидија Петрушевска-Този, Тања Петреска Ивановска, Практични вежби по токсикологија, УКИМ, Фармацевтски факултет, 2010. Достапно на: www.ff.ukim.edu.mk

/

  1. Рецензент во неколку меѓународни списанија со фактор на влијание

  1. Македонско фармацевтско друштво
  2. Фармацевтска комора на Македонија